onsdag 4 juni 2008

The Wax Mask


The Wax Mask
(Sergio Stivaletti, 1997, 95 min)

The Wax Mask är baserad på en roman av Fantomen på Operans författare Gaston Leroux. Skräckmästaren Dario Argento har producerat och skrivit manus, men det är hans lärling, även en av Italiens mest framstående kreatör av specialeffekter, som har regisserat. Även kultregissören Lucio Fulci har haft ett finger emd här så jag ahde stora förväntningar på denna film. Förväntningarna uppfylldes till stor del då The Wax Mask är en mycket genomarbetad och spännande film rakt igenom. Man känner stort engagemang för huvudpersonen, den vackra kostymsömmerskan Sonia, och får små rysningar inför rysningar inför vaxkabinettets ägare och dockmakare Boris Volkoff (misstänkt likt Boris Karloff).

Sonia såg som barn sina föräldrar bli brutalt mördade av en maskerad man med mekanisk hand. Hon har sedan dess tagits omhand av sin blinda moster. Snart får hon jobb på Boris Volkoffs vaxkabinett och han blir väldigt förtjust i henne. Samtidigt utreder polisen ett antal försvinnanden och alla spår leder till samma ställe.

The Wax Mask nominerades till bästa film på filmfestivalen Fantasporto och det är en bra film, men saknar det lilla extra trots duktiga skådespelarprestationer och imponerande specialeffekter (man får dock komma ihåg att denna film har över tio år på nacken). Tempot är jämnt och de extra spännande scenerna dyker upp ofta från början till slut men varvas av en romantisk kärlekshistoria. The Wax Mask är absolut värd att se, men för den som letar efter det groteskt våldsamma är filmen nog en besvikelse. Detta är en standardskräckfilm med en underhållande historia, inte ett vältrande i blod, tortyr och död.

3/5

Inga kommentarer: