torsdag 5 juni 2008

Braindead

Braindead (Peter Jackson, 1992, 99 min)

Som de flesta kanske vet hade Peter Jackson en kort karriär som splatterfilmsregissör innan han regisserade Sagan om ringen-trilogin. Braindead var filmen som gjorde honom känd och det var den första av hans filmer som hade en budget han inte själv stod för.

Lionel (Timothy Balme) är en något tillbakadragen ung man som bor ensam tillsammans med sin dominanta och inte alltid så trevliga mor. En dag möter han en kvinna som redan har deras gemensamma framtid klar för sig. De blir snart kära men Lionels mor gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för den förälskelsen. Samtidigt har en apa med ett märkligt virus blivit importerad till stadens zoo och efter ett bett i moderns arm börjar viruset sprida sig som en löpeld.

Braindead är verkligen en underhållande komedi och har många roliga karaktärer, som till exempel modern, prästen och Lionel själv. Effekterna är ibland skrattretande dåliga, apan på zoo för att nämna en sak, men det bidrar naturligtvis desto mer till att filmen blir rolig. Mot slutet blir det ett saftigt och något utdraget blodbad och eftersom splatterscenerna är något för långa drar det ner betyget lite, trots att dessa scener är väldigt välgjorda. Även om mycket händer så är det trots allt lite för mycket av samma sak och det blir lite tråkigt.

Braindead är inget för den som är känslig för blod, slem och var. Det är zombies för hela slanten och vill man se splatter lär man inte bli besviken. Men detta är komiskt våld, inget man blir direkt illa berörd av trots att blod sprutar lite överallt. Braindead är kanske den bästa komiska splatterfilmen jag någonsin sett. Den ultimata skräckkomedin!

3/5

1 kommentar:

astarot sa...

Haha!! Hårt att inleda bloggen med guinea pig ;-D

du sa du hade mejlat mig på Helgon? Det vet jag inte ens vad det är - eller så är jag trög.