söndag 1 juni 2008

Men behind the sun


Men behind the sun (Hei Tai Yang 731)

Regi: Tun Fei Mou
1988

Men Behind The Sun är ingen trevlig film. Alls. Den har kallats för den värsta filmen någonsin gjord och jag förstår varför. Filmen handlar om Japanernas koncentrationsläger 731 i Kina under andra världskriget och man följer en grupp unga soldater som kommer till lägret för att lära sig handskas med de kinesiska fångarna. Försökspersonerna får inte ens erkännas som människor eller ens boskap, utan blir hänvisade till som “stockar”, såkallade Marutos, som endast är till för att göra grymma experiment på.

Man får bland annat se en kvinnas armar frysas till is, varpå läkarna senare doppar hennes händer i varmt vatten och drar av allt kött från hennes armar. Man får se en man stängas in i en tryckkammare vilket resulterar i att hans tarmar kommer ut ur anus på honom. Man får se en baby begravas levande medans mamman ser på, men värst är ändå att scenerna på pojken som obduceras levande är bilder av ett riktigt lik och att katten som slängs in i ett rum fyllt av hungriga stora råttor, slängs faktiskt in på riktigt och dödas av råttorna. Att man sedan tänder eld på råttorna också gör inte saken bättre.

Filmen börjar som en dokumentär och man och vetskapen om att detta har hänt på riktigt får en att må riktigt illa. De experiment som japanerna gjorde på sina kinesiska fångar var utan tvekan onödigt grymma, men att se Men Behind The Sun för att lära sig något om koncentrationslägret 731 är mest onödigt. Då är det nog mer lärorikt att se någon av de riktiga dokumentärerna på YouTube.

Men om du ska se denna film, försök att se den versionen som inte är dubbad. Dubbningen får filmen att verka betydligt sämre än vad den egentligen är.

3/5


Inga kommentarer: