onsdag 4 juni 2008

Cannibal Holocaust



Cannibal Holocaust

(Ruggero Deodato, 1980)

Den mytomspunna Cannibal Holocaust är inte en film som andra. Mest känd är den för att sex djur, däribland en mycket omtalad sköldpadda, tas ihjäl mycket brutalt och för att Deodato blev anhållen och förhörd, misstänkt för att egentligen ha gjort en snuffilm. Han blev senare friad från anklagelserna naturligtvis. Filmen innehåller fortfarande onödigt dödande av djur, men man kan i alla fall trösta sig med att det var ett grepp Deodato ångrade i efterhand.

Antropologen Harold Monroe (Robert Kerman) åker till djungeln (filmad i Amazonas) tillsammans med en grupp andra människor, för att ta reda på vad som hände ett gäng dokumentärfilmare som två månader tidigare försvunnit när de var där på ett uppdrag. De finner efter ett tag en stam som utövar kannibalism och dessutom filmrullarna som deras föregångare lämnat kvar efter sig. Filmen är uppdelad i två tidsperioder, en när man följer Monroes resa och en med dokumentärfilmarnas. När Monroe åker tillbaka till New York går han tillsammans med en tv-station igenom filmrullarna och blir väldigt chockad över innehållet.

Denna film är mycket bättre än man skulle kunna tro. Man kanske väntar sig en oseriös splatterfilm där hjärnor äts upp hela tiden. Egentligen är det en ganska djup film, bakom allt våld, med budskapet att man inte ska döma främmande civilisationer då ens egen kanske inte heller är riktigt som man tror. Skådespeleriet är bra och man rycks verkligen med i de våldsamma situationerna även om alla djungelresenärer kanske inte är helt sympatiska. Effekterna är fantastiska, särskilt med tanke på att filmen snart är 30 år gammal. Enligt min personliga åsikt gjordes de bästa specialeffekterna av italienska effektkonstnärer under åttiotalet. Dagens datoranimationer kan verkligen inte jämföras med de i Cannibal Holocaust. Jag rekommenderar denna film, men den är inget för den äckelmagade. Det förekommer som tidigare nämnts djurplågeri, men även inälvor, sönderskurna aphjärnor och våldtäkt. Men filmen har något särskilt och bara för att nämna det så är det en kultklassiker och ett måste för alla skräckfilmsälskare.

3/5

Inga kommentarer: