tisdag 10 juni 2008

Eaten Alive


Eaten Alive
(Mangiati Vivi!, Umberto Lenzi, 1980, 92 min)

Jag har alltid varit väldigt förtjust i Umberto Lenzis filmer, inte för att de alltid är så välgjorda eller direkt bra, men jag har alltid förknippat hans namn med gedigen underhållning. Eaten Alive är definitivt ett undantag. Det enda som är bra med denna film är hur överraskande bra den svenska utvikningstjejen Janet Ågren spelar sin roll, som en Paris Hilton-liknande överklassbrud. Hon letar efter sin syster, Diana, som försvunnit till en sekt som befinner sig någonstans i Nya Guinea. Med äventyraren Mark åker hon till djungeln för att finna Diana, men blir istället snart fast i samma sekt som hon. Att fly är inte att tänka på då hela djungeln nästintill svämmar över av hungriga kannibaler.

Denna film är oerhört osammanhängande och replikerna verkar nästan tagna ur luften. Jag förstår inte hur Lenzi tänkt när han satt ihop detta. Kannibalerna verkar dessutom oerhört korkade och man undrar hur i guds namn de skulle lyckas överlista någon i sin jakt. De glufsar på ett mycket humoristiskt sätt på ben och armar och man kan inte ta de så kallade tortyrscenerna särskilt på allvar. Blodet ser ut som ketchup och ingenting med kannibalerna är överhuvudtaget särskilt imponerande. Eaten Alive är inte att rekommendera för den som är sugen på en riktig tortyrfilmmed andra ord. Även i den ocensurerade versionen är ”slaktarscenerna” väldigt korta och det mest otäcka är när en änka under sin mans begravning måste ha sex med olika män i någon slags invigningsrit till att få bli öppen för en ny livspartner. Öppningsscenerna är även de rätt så märkliga. Någon knäppgök springer omkring och skjuter ner folk med pilar doppade i kobragift för att sedan bli påkörd av en bil.

Eaten Alive är en oerhört dum film. Inget sammanhang, ingen spänning och det bästa med den är den medryckande 70-talsmusiken samt sköna Janet Ågren som tidigare nämnts. Jag tror att man nästan kan rekommendera alla andra kannibalfilmer istället för denna. Så tråkig tyckte jag att den var.

1/5

Inga kommentarer: